zondag 26 oktober 2014

37.

De Pothbrug
Gebouwen van Armen de Poth in Amersfoort met hofje.

Vanaf deze plek is de sluis en de Pothbrug over het Valleikanaal te zien, de voormalige Lunterse Beek. De Pothbrug dankt zijn naam aan de Stichting ‘Armen de Poth’ in Amersfoort. Deze liefdadige instelling uit 1350 bezat grote stukken land naast de Pothbrug. 

Opgeblazen in 1940
De Pothbrug in 1939.
Foto: Stichting Oud Woudenberg
Toen tijdens de evacuatie op 11 en 12 mei 1940 de bewoners uit Scherpenzeel waren vertrokken naar station Woudenberg-Scherpenzeel werden de wegen afgesloten en de Pothbrug om kwart voor acht in de avond op 12 mei 1940 opgeblazen.

Victory-bridge in 1945
De Victory-bridge in 1945.
Foto: Grebbelinie in het Vizier
Duitse troepen bliezen de Pothbrug op tijdens de terugtocht van de Grebbelinie (toen Pantherstellung) in mei 1945. Britse ‘Royal Engineers’ hebben toen een nieuwe noodbrug de zogenaamde Victory-Bridge aangelegd.

Damsluis
Damsluis bij de Pothbrug uit 1865. Er stond een huisje naast waarin de schotbalken lagen om de sluis te dichten. De Stationsstraat diende namelijk als keerkade voor het inundatiewater.
Wederopbouwboerderij
Aan de overkant van het Valleikanaal ligt de wederopbouwboerderij Groot Vlastuin. De boerderijen die in het schootsveld van de linie lagen werden afgebrand en in de oorlog weer opgebouwd.

Meer informatie in het museum “Grebbelinie in het vizier”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten