vrijdag 24 oktober 2014

31. De Nattegatsloot

Zoek aan de overkant van het kanaal de Nattegatsloot. (zie plaatje boven) Hij stroomt in het Valleikanaal uit. In de Nattegatsloot zijn veel verschillende soorten amfibieƫn te vinden zoals: kleine watersalamander, bastaardkikker, bruine kikker, en de gewone pad. De vissen die er zwemmen zijn het bermpje en drie- en tiendoornige stekelbaars.
De kleine watersalamander

Boerderij het Natte Gat werd in 1947 opnieuw opgebouwd.
Wederopbouwboerderij Het Natte Gat
Als we de sloot in oostelijke richting volgen, komen we boerderij Het Natte Gat tegen. Deze boerderij stond in 1945 in het schootsveld van de Duitsers die hier op de Grebbelinie zaten. Daarom werd de boerderij afgebrand. De Duitsers gebruikten de Grebbelinie als Pantherstellung om de opmars van de geallieerden te stoppen.
In een slagenlandschap liggen de boerderijen langs de hoger en droger gelegen hoofdweg; links als rode stippen te zien langs de Eikendijk (Ekris).
Slagenlandschap
Westelijk van de Liniedijk zie je hier het slagenlandschap van Woudenberg. Duizend jaar geleden was dit een groot moeras. Door het graven van lange rechte sloten is het land ontgonnen. Dat is op de bovenstaande kaart te zien aan de lange rechte kavels.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten